Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Szemán, A./ Kiss, G.: Bewerksmünzen Ungarn und Siebenbürgen (1548-1947)

Martin Rozhoň - 4/8/2012 00:00 - Publikace

S dnešním překotným rozvojem hledání s detektory se na sběratelském trhu stále častěji ukazují zejména z oblasti Slovenska i takzvané „důlní známky a žetony“ převážně z 16. a 17. století, s jejich určením si však většina numismatiků neví rady.

Titulní strana publikace

Jediné na co se dalo do nedávné doby odkazovat, byl starý soupis měděných ražeb od Josefa Neumanna z let 1858-72, který je ale pro mnoho sběratelů jako kniha nedostupný nebo novější soupis mincí Leopolda I. od Zdeňka Nechanického z roku 1991, kde je uveden jen výběr několika typů.


V roce 2008 však byla vydána velice zajímavá kniha „Bewerksmünzen Ungarn und Siebenbürgen (1548-1947) od autorů A.Szemán / G.Kiss. Jak je již z názvu patrné, kniha je psaná v němčině se podrobně zabývá důlními známkami a žetony, používanými v historické oblasti Uher a Sedmihradska, tedy včetně dnešního území Slovenska a tamních důlních regionů zejména v oblasti Kremnice a Smolníku, odkud pochází značná část ražeb ukazujících se i na našem trhu.


Vázaná kniha rozměru 17x24cm je vytištěna černobíle na kvalitním křídovaném papíru. Z celkového počtu 504 stran je v úvodní části 40 stran věnováno historickému úvodu a vysvětlivkám zpracování katalogu ražeb, zbylá většina knihy je věnována samotným ražbám či jejich historii a je četně dopněna fotografiemi nebo kresbami uvedených známek a žetonů. Na závěr knihy můžeme nalézt několik rejstříků a soupis literatury týkající se problematiky těchto ražeb.

Ukázka vnitřního zpracování publikace

Ukázka vnitřního zpracování publikace (foto autor).

Zájemcům o tyto ražby a jejich historii lze publikaci vřele doporučit. Kniha se ukazuje občas v nabídkách obchodníků v Německu nebo Maďarsku a vzhledem k jejímu obsahu bude možná sehnatelná i v Maďarsku. Cenová relace byla cca 1000-1500Kč, což je vzhledem k zajímavému obsahu a kvalitnímu vytištění knihy pro zájemce asi akceptovatelné. V knize je uveden i kontakt na vydavatele: ingelore.kiss@t-online.de, není však potvrzeno, zda je stále aktuální.

 

Szemán, A./ Kiss, G.:Bewerksmünzen Ungarn und Siebenbürgen (1548-1947), vlastním nákladem 2008, 504 stran, ISBN 978-3-00-025861-9




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *