Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Václav Pinta : Typologie a chronologie pražských grošů Karla IV. (1346 – 1378)

Roman Veselý - 22/11/2015 00:00 - Publikace

V období blížících se vánočních svátků byla vydána dlouho očekávaná publikace věnující se typologii a chronologii pražských grošů Karla IV.

Publikace | Karel IV. | 2015 | Pražské groše | kniha | Pinta

Autor publikace se věnuje studiu pražských grošů Karla IV. a českému středověkému mincovnictví téměř 50 let. První ucelená studie s pokusem o typologii a chronologii vychází v roce 1971 v Numismatických listech, v roce 1999 vydává pobočka ČNS v Chomutově publikaci s názvem Pražské groše Karla IV. (1346 – 1378), mimoto pak autor publikuje v odborném numismatickém tisku bezpočet studií na toto téma.
Nově vydávaná kniha je souhrnem všech poznatků za dlouhá léta studia, podložená pečlivým autorovým studiem zejména nálezových celků, veřejných i soukromých sbírek i jednotlivých kusů mincí. V úvodu je historické uvedení do problematiky grošového mincovnictví od Václava II. včetně českého textu mincovního řádu Karla IV., nastínění technologie středověké ražby grošů až po rozbory nálezů obsahující groše Karla IV. Hlavní těžiště knihy je pak typologický rozbor hlavních znaků grošů, jako je lev, koruna, písmo a rozdělovací znaménka. Vše je podrobně popsáno, bohatě doprovozeno fotografiemi i perokresbami. Jednotlivé typy i varianty grošů jsou pak také detailně popsány a vyobrazeny. Závěrečné shrnutí je pak zpracováno do praktické tabulky typologie a chronologie pro snadné určování jednotlivých typů grošů. V úplném závěru jsou pak uvedeny metrologické vlastnosti grošů, chemické a jakostní rozbory, abecední rejstřík, v příloze pak tabulky jednotlivých typů grošů v nálezových souborech a sbírkách, místo uložení publikovaných mincí. Praktická věc pro sběratele je reprodukce chronologické tabulky variant grošů Karla IV. sestavená Stanislavem Veselým. V poslední příloze jsou prvně publikovány všechny pražské groše Karla IV. z významného hodonínského nálezu včetně reprodukce původního rozboru z pera Emanuely Nohejlové – Prátové.

Publikaci nově vydává AUREA Numismatika, Korunní 73, 130 00 Praha 3, lze jí objednat na mailové adrese:  aukce@aurea.cz nebo zakoupit na uvedené adrese.
Kniha je vytištěna barevně na hlazeném křídovém papíru v rozměru 24,5 x 18 cm, má 132 stran, je vázaná, maloobchodní prodejní cena je stanovena na 595 Kč.

Václav Pinta : Typologie a chronologie pražských grošů Karla IV. (1346 – 1378)
AUREA Numismatika, Praha 2015, 132 stran, náklad 400 kusů, ISBN 978-80-260-8327-6

Nejlepší přiblížení hlavní části knihy a způsob popisu jednotlivých ražeb, naleznete na přiložených ukázkách z publikace.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *