Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Karel Veliký na nových ražbách z České mincovny

Martin Rozhoň - 31/1/2014 20:00 - Materiály

V letošním roce uplyne 1 200 let od úmrtí Karla Velikého, někdy nazývaného též otec Evropy.

Česká mincovna | 2014 | Niue | Karel Veliký

V katedrále sv. Víta se byla 25. ledna k této významné události konána Mše svatá za účasti zástupců šlechtických rodů. Nad celou akcí převzal záštitu kardinál Dominik Duka. K příležitosti tohoto významného výročí vychází také zlaté a stříbrné pamětní mince. Ražbu provádí jablonecká Česká mincovna. Na mši byli pozváni i přímí potomci císaře Karla Velikého, jimiž jsou například Schwarzenbergové, Kolowrat Krakowští nebo Lobkowiczové. Karla Velikého známe především jako prvního středověkého císaře Říše římské. Byl to on, kdo se zasadil po pádu starověkého Říma o obnovu vzdělanosti, výtvarného umění a stavitelství v Evropě rozvrácené barbarskými národy. Tím, že položil pevné základy kultuře v našem civilizačním prostoru, si vysloužil přízvisko otec Evropy. Jeho odkaz je i po 1 200 letech stále aktuální.
Význam výročí podtrhne i nová série pamětních mincí České mincovny. Zlaté a stříbrné ražby byly vydány 25. ledna 2014 při příležitosti Mše konané za Karla Velikého. Reverzní strana mince nese portrét Karla Velikého, jeho latinské jméno Carolus Magnus a letopočty 814 (rok úmrtí) a 2014 (rok výročí). Averzní strana mince je opatřena portrétem britské královny Alžběty II. Ta je v současnosti jedním z nejvýznamnějších potomků Karla Velikého, a to v 41. generaci. V následujících dvou letech budou v této sérii vydány ještě další dvě mince s portréty císařů Svaté říše římské, a to Karla IV. a Karla I. Rakouského.
Výtvarnou předlohu ražby vytvořil akademický sochař Vladimír Oppl. Zlatá mince o hmotnosti 15,56 gramu vychází v nákladu 500 kusů a její prodejní cena je 16 900 Kč. Stříbrná minci o hmotnosti 13 gramů je prodávána za 890 Kč a náklad ražby je 1 000 kusů.

Fotografie a informace byly převzaty z www.ceskamincovna.cz.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *