Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Štastný a veselý! Aneb numismatici přejí numismatikům.

Tomáš Smělý - 24/1/2014 16:34 - Materiály

Prohlédněte si další numismatické novoročenky a pošlete na Nume neznámé exempláře.

numismatika | novoročenky

Už léta si schovávám dvě novoročenky nedávno zesnulého nestora českého numismatického sběratelství a popularizátora numismatiky Eduarda Polívky. Dostal jsem je kdysi od svého dědečka. Při každém stěhování jsem vždy zvažoval, že je vyhodím spolu s jinými nepotřebnými pamětihodnostmi, ale nakonec jsem je vždy někam založil a zachránil před neodvratnou zkázou. Před loňskými Vánoci na mě po letech vypadly z hromady jiných přeživších archiválií a staly se podnětem k napsání tohoto krátkého článku.

  

 

Zasílání novoročenek, ještě nedávno výhradně papírových, má v českých zemích dlouhou tradici. Moderní doba papírovým novoročenkám nepřeje, až na výjimky byly nahrazeny novoročenkami elektronickými. Ať tak nebo tak, novoročenky stále neodmyslitelně patří k příchodu nového roku a byla by jistě škoda, kdyby to tak nezůstalo i do budoucna. Alespoň numismatickým novoročenkám se stále daří. O jedné z nejstarších českých numismatických novoročenek si můžete přečíst zde.

Také je Vám líto každoročně vyhazovat novoročenky? Pokud nám je zašlete na Nume, zveřejníme je s ostatními novoročenkami v tomto článku. Naše poštovní adresa je Nume One s.r.o., Branická 32, 140 00 Praha 4-Braník. Novoročenky můžete posílat též elektronicky na info@nume.cz. Za všechny zaslané novoročenky velmi děkujeme.

Celou sadu novoročenek jsme dastali od Marka Cajthamla. Cituji z jeho e-mailu: "Pro mne bylo vždy hlavním motivem pobavit obdarovaného do nového roku anekdotou, karikaturou nebo nějakou bizarností. Někdy od druhé poloviny 80. let minulého století jsem začal s numismatickými náměty, pro rok 1993 jsem dokonce experimentoval s odléváním žetonů, ale nic moc, abych to tahal na světlo. Když jsem ve druhé polovině 90. let zvládl některé triky programu Adobe Photoshop, počal jsem s tvorbou mystifikačních numismatických fotomontáží, které měly i tištěnou formu. Ne u každého měly kladnou odezvu, protože zejména starší adresáti se domnívali, že si z nich dělám legraci a že zesměšňuji ikony české numismatiky. Neměl jsem ale v úmyslu nikoho zesměšňovat. Posílám nějaké své montáže. Nikdy jsem neuvažoval, že by se z toho něco mělo publikovat. Osobně považuji za technicky zdařilý Španielův omyl, na který někteří numismatici reagovali dotazem: "A ty to máš?"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vylepšete článek a staňte se spoluautorem




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *