Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Peníze

29.11.2013 – 15.7.2014, Praha Martin Rozhoň - 2/12/2013 18:00 - Výstavy

Nová expozice Národního muzea z výstavního cyklu Peníze, ukáže mnoho rarit z českých sbírek jako zlatý 100 dukát, největší briliant, zlatou cihlu a další zajímavosti.

výstava | Praha | zlato | mince | poklad | Národní muzeum | dukát | diamant

Národní muzeum otevřelo za přítomnosti ministra kultury Jiřího Balvína ve své Nové budově výstavu Peníze. Jedinečná výstava seznamuje návštěvníky s fascinujícím světem peněz v širších kulturních souvislostech. Vedle historie platidel se tak návštěvníci seznámí s dějinami podnikání a zaměstnanecké práce či fungováním banky a burzy. Výstava sleduje i vliv peněz na umění, životní styl či lidskou morálku.
Národní muzeum nyní vystavuje jedny z nejcennějších pokladů svých depozitářů. Zapojila se i řada významných institucí v České republice i v zahraničí. Na výstavě návštěvníci uvidí i dva dokonale průhledné brilianty o váze 24,1 a 11,95 karátů. Briliant o váze 24,1 karátů ze sbírek Přírodovědeckého muzea Národního muzea je největším ve veřejných českých sbírkách. Vystavené brilianty Národní muzeum získalo po rozpuštění diamantového fondu Státní banky československé v roce 1968. K vidění budou ovšem také unikátní diamanty v surovém stavu.

Numismatiky jistě bude zajímat zlatý stodukát Ferdinanda III. z roku 1629, který je velmi zajímavou mincovní ražbou s dodnes nejasným účelem. Dlouho byl označován za „korunovační“, avšak korunovace Ferdinanda III. na českého krále se konala v Praze již v roce 1627. Pravděpodobně tedy jde o reprezentativní pamětní minci, raženou z radosti nad uzdravením Ferdinanda III. z těžké choroby, jež ho krátce po pražské korunovaci postihla. Jde o minci velice vzácnou, jejíž hodnota je velmi obtížně vyčíslitelná, neboť ve světových numismatických sbírkách je doloženo údajně pouze 6 exemplářů.

Návštěvníci si mohou dokonce potěžkat opravdovou zlatou cihlu, jejíž hodnota je přibližně 10 miliónů korun! Milovníky krásných předmětů jistě zaujme souprava šperků Emy Destinové nebo největší historický poklad stolního stříbra v České republice. Vedle předmětů mimořádné historické i finanční hodnoty výstava nabízí řadu interaktivních a herních prvků.
Pojistná hodnota předmětů vystavených na výstavě Peníze dosahuje téměř 500 milionů korun.

Podrobnosti o expozicích naleznete na stránce muzea zde
Otevírací dobu a umístění výstavy naleznete zde.
 

Použité informace a fotografie byly převzaty z www.nm.cz.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *