Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Nová medaile „Muži 28. října“, hold zakladatelům Československa

Martin Rozhoň, Jakub Tureček - 27/10/2013 17:00 - Materiály

Antonín Švehla, Alois Rašín, Jiří Stříbrný, Vavro Šrobár a František Soukup. Politiky, kteří se tak významně zapsali do českých a slovenských dějin a pro něž se ujalo označení “Muži 28. října”, připomínají ražené pamětní medaile.

medaile | Praha | Pražská mincovna | 28.říjen | Nebeská

 

V předvečer státního svátku ji v několika varintách začala razit Pražská mincovna. Vyhlášení prvního československého státu, k němuž došlo před pětadevadesáti lety, byla událost, která poznamenala nejen tehdejší pokolení, ale nepřímo i generace následující. Myšlenka vlastního státu naplnila srdce jeho obyvatel hrdostí. Za Československo umírali vojáci na krutých bojištích obou světových válek.
Ovšem Československo, které vzniklo v představách jeho zakladatelů, je už dávno minulostí. Jeho demokratické principy ale platnost neztrácejí a historické zkušenosti nám radí si je připomínat, neboť demokracie není samozřejmostí.  Umělecky ztvárněný motiv, odkazující na významné datum a vzdávající hold mužům, kteří stáli u zrodu republiky, vtiskla nyní Pražská mincovna do ušlechtilých kovů. Vytvořením sádrového modelu pro novou medaili pověřila Pražská mincovna mladou českou výtvarnou umělkyni Lenku Nebeskou. Ta na sebe před časem upozornila vítězstvím v soutěži ČNB na minci věnované památce režiséra Karla Zemana.

Popis medaile
Averz: Lícní strana medaile v opisu připomíná VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY 28.10. 1918. Nápis je na rozvinuté vlající stuze korouhve, kterou třímá v pravici svatý Václav jedoucí na koni. V levé části medaile je dále Střední znak nově vzniklé republiky, jenž má českého lva v srdečním štítu položeném na erbech Slovenska (dvojkříž nad trojvrším vlevo), Moravy (šachovaná  orlice vlevo), Slezska (orlice vpravo) a Podkarpatské Rusi (medvěd a břevna vpravo nahoře). Pod štítem je úvodní věta provolání Národního výboru z 28. října: „Lide československý, tvůj odvěký sen se stal skutkem“. Nápis je podtržen lipovým listem, který je společným prvkem obou stran medailonu.
Reverz: Námětem rubové strany medaile jsou Muži 28. října, tedy pětice politiků, kteří stáli bezprostředně u vyhlášení samostatného státu. Čtyři z nich byli členy Národního výboru, pátým slovenský lékař Šrobár. Medaile dozdobené lipovými ratolestmi, nám je představují.

Emise kóduje datum vzniku ČSR. Pražská mincovna razí medaile ze zlata, stříbra i mědi. Ve všech případech se jedná o kovy ryzí. Všechny zlaté i stříbrné varianty budou mít navíc na hraně vyraženo pořadové číslo. Vydání je zajímavé i celkovým nákladem. Počet jednotlivých variant totiž vychází z data vzniku první československé republiky. Tak například zlatých medailonů ve špičkovém provedení reliéfu (proof) bude pouze 28 a těch v provedení standard jen 10 kusů (28. 10.). Pětadevadesát let od vzniku Československa zase připomíná stejný počet medailonů stříbrných o hmotnosti jedné trojské unce, zatímco polovičních stříbrných bude 1918, což je zase odkaz na rok vyhlášení státu.

Stáli u zrodu Československa
Antonín Švehla - předseda agrární strany, v první vládě se stal ministrem vnitra a později byl předsedou tří vlád.
Alois Rašín - člen České státoprávní demokracie, získal důležitý post ministra financí a byl autorem prvního zákona, kterým Národní výbor vyhlásil Československou republiku.
Jiří Stříbrný - člen Národních socialistů, zastával místo ministra pošt a telegrafů,
František Soukup - sociální demokrat a jednatel Národního výboru, byl ministrem spravedlnosti.
Vavro Šrobár - v první vládě zastával funkci ministra pro správu Slovenska, a také ministra zdravotnictví a tělovýchovy.

Propagační video vydavatele si můžete prohlédnout zde.

Fotografie a texty byly převzaty z www.prazskamincovna.cz.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *