Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Aukce živě - Live-Bidding na Nume.cz. Otázky a odpovědi

Tomáš Smělý - 14/3/2014 10:04 - Aukce

Informace pro účastníky i pořadatele živých aukcí pořádaných prostřednictvím Nume.cz.

aukce živě | živá aukce | Live-Bidding | Live Bid | Live Auction

Nume.cz jako první v České republice zprovoznilo elektronický systém numismatických živých aukcí, známý v zahraničí jako Live-Bidding (Live auction, Live Bid apod.). Systém umožňuje účastníkům aukce, kteří se nemohou nebo nechtějí aukce zúčastnit osobně na sále, dražit v reálném čase prostřednictvím osobního počítače nebo chytrého telefonu. U zahraničních aukcí funguje systém živých aukcí již několik let a je stále populárnější. Sběratelům nabízí anonymitu a šetří čas a peníze za dopravu či ubytování a pořadatelům aukce přivádí do dražby další účastníky.

Zájemce o dražbu prostřednictvím živé aukce se musí do živé aukce přihlásit prostřednictvím elektronické přihlášky, ve které uvede základní identifikační a kontaktní údaje. Odkaz do přihlášky je na Nume.cz umístěn u příslušné aukce v přehledu aukcí a v záhlaví katalogu příslušné aukce.  Systém přidělí uživateli dražební číslo a přihlášku předá pořadateli aukce. Přihlášený účastník aukce získá automaticky přístup  do webového rozhraní živé aukce. Pro účast v živé aukci je vyžadována registrace na Nume.cz (týká se pouze dříve neregistrovaných uživatelů). Registrace i přihláška do živé aukce jsou bezplatné a lze je vyřídit během několika minut.

Průběh aukce je v reálném čase přenášen ze sálu do webového prohlížeče uživatele (Internet Explorer, Chrome, FireFox apod.). Účastník živé aukce je vizuálně informován o aktuálně dražené položce a aktuální nabídkové ceně. Současně si může zapnout i hlasový kanál (audio) přenášející ze sálu živě zvuk a poskytující uživateli výbornou informaci o dění na sále. Do živé aukce může uživatel vstoupit v libovolném okamžiku.  Pokud uživatel akceptuje aktuální cenu položky, zúčastní se dražby kliknutím na tlačítko Přihodit. Licitátor na sále je o příhozu obratem informován a nabídku akceptuje stejně jako od přihazujících na sále. Uživatel je průběžně informován o celkové ceně jím zakoupených položek.

Vedle úspory peněz přináší systém živé aukce dražiteli také ochranu proti zneužití a plně nahrazuje účast na sále.

Potřebujete-li více informací, napište nám na info@nume.cz.

 

Informace pro pořadatele aukcí

Nume.cz je numismatický aukční rozcestník, který usnadňuje sběratelům i profesionálům přístup k českým, evropským i světovým numismatickým aukcím. Živá aukce je nejúčinnější nástroj, jak přivést k aktivní dražbě sběratele i profesionály, kteří se z různých důvodů nechtějí nebo nemohou zúčastnit aukce osobně nebo kteří se aukce chtějí zúčastnit anonymně.

Systém živých aukcí je na rozdíl od klasického limitování  zcela důvěryhodný i pro dražitele, kteří mají zájem dražit položky ve vyšších cenových relacích. Anonymita živé aukce je zejména u dražby dražších položek (např. zlato) pro kupující velmi atraktivní, což se příznivě promítá do dosahovaných cen.

Systém živých aukcí není datově závislý na aukčním SW pořadatele aukce a je ho proto možno prakticky okamžitě zprovoznit pro jakoukoliv sálovou aukci. Systém živých aukcí nevyžaduje jakýkoliv zásah do aukčního a účetního SW pořadatele aukce. Systém může běžet souběžně s dalšími systémy živých aukcí (např. Coretech). Obsluha systému je jednoduchá a nevyžaduje speciální programové vybavení či znalosti. V rámci služby zaškolíme Váš personál.

Systém živých aukcí je standardně integrován s on-line příjmem limitních příkazů. Limitní příkazy podává uživatel přímo z detailu položky v elektronickém katalogu aukce na Nume.cz. Systém je uživatelsky pohodlný a uživateli maximálně usnadňuje podání limitu.

Systém živých aukcí umožňuje individuální nastavení parametrů aukce (měny, kurzy, tabulka příhozů, aukční řád apod.)

Potřebujete-li více informací, napište nám na info@nume.cz.

 

 

 

 

 

 

 

 




Diskuze k článku

uživatel F. V.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat k Vašemu systému Livi-Bidding, který bude použit u nadcházející aukce Dukát. Je možně někde systém předem vyzkoušet? V popisu píšete, cituji: "Pokud uživatel akceptuje aktuální cenu položky, zúčastní se dražby kliknutím na tlačítko Přihodit. Licitátor na sále je o příhozu obratem informován a nabídku akceptuje stejně jako od přihazujících na sále." Zajímalo by mě co se stane, když v jeden okamžik zmáčkne tlačítko například 8 uživatelů. Nemůže se stát, že pokud kliknu nejpozději, že se cena položky zvýší o 8 příhozů a položka mi zůstane? Předem moc děkuji za Vaši odpověď S pozdravem F. V.

22. 11. 2013 12:02

Tomáš Smělý, Nume.cz

Dobrý den, systém akceptuje Vaši nabídku pouze v té výši, jaká je aktuální nabídková cena. V případě, že by aktuální cenu, např. 500,- Kč, akceptovalo naráz osm uživatelů, následující nabídková cena bude 550,-. To znamená, že se nemůžete dostat do situace o které píšete. Obecně platí, že položku můžete vydražit pouze za tu cenu, kterou jste akceptoval zmáčknutím tlačítka "Přihodit".

22. 11. 2013 12:04

Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *