Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









ČNB - den otevřených dveří 2013

8.6.2013, Praha Martin Rozhoň - 7/6/2013 00:00 - Výstavy

Na návštěvníky při Dni otevřených dveří ČNB čekají tři prohlídkové okruhy a interaktivní výstava.

výstava | ČNB | expozice | banka

Veřejnost si bude moci popáté v historii prohlédnout jinak běžně nepřístupné prostory budovy České národní banky v Praze v ulici Na Příkopě. Den otevřených dveří ČNB je završením akcí, které připomínají výročí 20 let ČNB a samostatné české měny. Centrální banka bude otevřena návštěvníkům 8. června 2013 od 9 do 16 hodin. Podtitul letošního Dne otevřených dveří je - Tady už 20 let chráníme českou korunu.

„Z ČNB se za uplynulých 20 let stala respektovaná instituce, která patří k nejtransparentnějším centrálním bankám na světě, a česká koruna se nepřestává těšit vysoké důvěře u nás i v zahraničí. Návštěvníky Dne otevřených dveří necháme nahlédnout do prostor, které pro veřejnost otvíráme teprve popáté v historii,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Na návštěvníky při Dni otevřených dveří ČNB čekají tři prohlídkové okruhy, vystoupení představitelů ČNB a interaktivní výstava "20 let chráníme českou korunu", která zde posledním zastavením ukončí své několikaměsíční putování po českých regionech. Na prohlídkové trase v budově ČNB budou umístěné kasičky společnosti Člověk v tísni, do kterých budou moci návštěvníci vhodit příspěvek do sbírky SOS Povodně 2013.


Prohlídkové okruhy

Okruh I. - Trasa po hlavní budově
Na trase v hlavní budově ČNB bude připraveno devět zastavení, které poskytnou ucelený obrázek o tom, jak se v ČNB chrání česká koruna.
Zlatá cihla
Zlaté mince ČNB - Cyklus Mosty
Dealing
Platební styk
Měnová politika
Finanční stabilita
Bankovní rada
Pracovna guvernéra
Peněžní oběh

Okruh II. - Expozice ČNB
Výstava „20 let ČNB v číslech aneb počítejte s námi“
Prohlídka expozice "Lidé a peníze"

Okruh III. - Kongresové centrum
Výstava fotografií "20 let ČNB"
Jak se chrání česká koruna - interaktivní výstava
Jak se vyrábí mince - Česká mincovna
Jak se vyrábí bankovky - Státní tiskárna cenin
Vystoupení členů bankovní rady

V rámci III. okruhu se Dne otevřených dveří poprvé účastní i Česká mincovna. Zde naleznete, jak u nás vznikají oběžné a pamětní mince. Průřez výrobou začne u akademického sochaře Zbyňka Fojtů přípravou a litím sádrových modelů. Uvidíte redukční frézku, na které se připravují redukce pro výrobu razidel, práci rytce a tzv. proofařek, které leští razidla pro mince špičkové kvality proof. Na závěr si budete moci vyrazit svůj žeton na ručním lisu.

 

Použité fotografie a informace byly převzaty z www.cnb.cz nebo www.ceskamincovna.cz




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *