Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Euro-Bus

Martin Rozhoň - 13/5/2013 16:00 - Ostatní

Euro bylo ve většině zemí, které ho dnes užívají zavedeno v roce 2002. Přesto však i dnes je mezi lidmi mnoho původních platidel, které lze často stále vyměnit. Zajímavá možnost výměny, byla umožněna v Rakousku.

euro | Eurobus | Rakousko | šilink

Vypadá to trochu jako dřívější pojízdná prodejna potravin, kterou mnozí pamatují z malých obcí v bývalém Československu. Jde o upravený autobus, který na silnice od roku 2002 už po dvanácté poslala rakouská národní banka. Vůz nemine skoro žádné městečko a Rakušané si uvnitř mohou vyměnit staré šilinky za eura. Eurobus zastavuje na náměstích a také se před ním často tvoří dlouhé fronty, pouze nečekají na mouky či banány, jak u nás někteří vzpomínají či znají ze starších filmů. Uvnitř euro-busu se za pultem hromadí sloupečky šilinkových mincí a bankovek.
Rakušané v euro-busu zatím vyměnili něco přes půl miliardy šilinků, dalších osm a půl miliardy jich zůstává stále někde schovaných. Mnozí s výměnou nespěchají. Rakousko patří mezi pět zemí eurozóny, které pro dodatečnou výměnu bankovek a mincí své staré měny neurčily žádnou lhůtu.

Jak autobus vypadá, si můžete prohlédnou například v reportážích zde.
 

Použité fotografie a informace byly převzaty z www.rozhlas.cz nebo www.oenb.at.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *