Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Přednáška "Petr Schneider: Eberhardus, magister monete per Boemiam“

6.5.2013, Praha Martin Rozhoň - 23/4/2013 11:00 - Přednášky

Další z pravidelných zajímavých numismatických přednášek, pořádaných v Národním muzeu v Praze.

Praha | přednáška | mince | Národní muzeum

6. květen 2013
Petr Schneider : Eberhardus, magister monete per Boemiam
Několik sporných otázek týkajících se jeho osobnosti.

Je to již více než tři desetiletí, kdy František Hoffmann publikoval studii o patriciji Eberhardovi, kterého charakterizoval jako pražského a jihlavského měšťana, lokátora Nového města u sv. Havla a především úspěšného horního podnikatele a královského mincmistra. F. Hoffmann se na několika místech vyjádřil kriticky ke studii Rostislava Nového, který se tím cítil ukřivděn a odpověděl příkrou recenzí Hoffmannova textu. Její podstatou bylo zpochybnění identifikace samotného Eberharda, který bývá v písemných pramenech označován také jako Eberlin a Eberlo. Další výhrady se týkaly převážně Hoffmannových problematicky prokazatelných tvrzení a paušalizujících hodnocení, popř. otázek, které s osobností samotného Eberharda souvisí jen okrajově.
R. Nový namítal, že z jazykovědného hlediska je záměna obou německých jmen vyloučena. Germanisté Václav Bok a Konrad Kunze však zastávají opačný názor a tvrdí, že s velkou mírou pravděpodobnosti označují jména Eberlin, Eberlo a Eberhard stejnou osobu. Podobně záležitost vidí i Tomáš Velímský, který poukazuje na skutečnost, že ačkoliv oba působili v úřadě mincmistra současně, neobjevují se společně v žádném dokumentu. S velkou mírou pravděpodobnosti je tedy v pramenech vždy zachycen jeden muž – mincmistr Eberhard.
Ukázalo, že ani latinské termíny monetarius a magister monete nelze chápat rozdílně, neboť označují vždy mincmistra. Libor Jan ještě dovozuje, že po polovině 13. století tito mincmistři mohou mít buď lokální nebo celozemskou působnost, což souvisí s decentralizací českého mincovnictví (ražba mincí ve více mincovnách). Eberhard se z titulu své funkce zřejmě podílel na přípravě a realizaci této mincovní reformy, která se uskutečnila pravděpodobně v letech 1255-1258. Nelze však spolehlivě doložit, že by Eberhard působil také v úřadě moravského mincmistra, jak na základě formuláře usoudil F. Hoffmann a následně přejímali další autoři.

Přednáška je pořádána ve spolupráci České numismatické společnosti a Národního muzea v Praze. Koná se v posluchárně Nové budovy Národního muzea 6. května 2013 od 17:30 hod. Vstup je zdarma. Novou budovu Národního muzea (budova bývalého Federálního shromáždění) naleznete v těsném sousedství historické budovy Národního muzea na Vinohradské třídě.

Použité informace byly převzaty z www.numismatici.cz.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *