Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Záhadná ražba z roku 1773

Martin Rozhoň - 13/12/2012 00:00 - Články

Čas od času se asi každému z nás dostanou do rukou materiály, jejichž určení v počátku vypadá dost komplikovaně a po správné identifikaci nás poučí často informacemi nejen z  numismatiky.

fenik | Vídeň | chudobinec | pfennig | 1773

Před nějakou dobou jsem dostal od kamaráda jako dárek na první pohled trochu záhadnou malou asi měděnou ražbu. Věnoval mi ji se slovy: „Ty podobné nesmysly sbíráš, tak si to vezmi a jen mi pak někdy řekni co to vlastně bylo.“
Dle jeho slov to ukazoval mnoha lidem a každý prý jen krčil rameny nebo říkal zaručené určení typu „Podle toho svatého to bude zcela jistě Itálie“ a podobně. Poděkoval jsem mu tedy a po nějaké době se začal snažit minci určit.

Ražba o velikosti 18 mm a hmotnosti 0,83 g je dle patiny z mědi nebo bronzu. Na líci je hodnotový stítek s číslicí 1, kolem něho rozdělený letopočet 17-73, nad ním pět rostoucích klasů obilí a opis: CENT UPL UM REDDO. Na rubu je vyobrazen Kristus se svatozáří hledící vlevo a opisem: QUOD PAUPERI . MIHI.

Po hledání převážně ve starší literatuře se mi ražbu podařilo nakonec určit takto:

Ražba pro chudobinec ve Vídni (možná také i pro vojenskou invalidovnu)
Účelová platební známka v hodnotě 1 fenik z roku 1773
Citace v literatuře: Neumann č.1210, Herinek č.1214, Wellenheim 11202(neověřeno)

Tyto a podobné ražby existují nejméně v následujících ročnících a nominálech:
12 fenik 1722, 1728
4 fenik 1728
1 fenik 1773
Našel jsem uváděný i 1 fenik bez letopočtu, nelze ale vyloučit přehlédnutí drobného hůře vyraženého letopočtu.

Dle dalších získaných informací se jeden groš rovnal 12 fenikům těchto ražeb. Nemocnice ve vídeňském chudobinci měla například v letech 1783/4 až 2000 lůžek. Za služby během pobytu v chudobinci bylo nutné platit těmito známkami za ubytování, lůžko, dřevo, vodu k mytí a podobně. Známky byly údajně rozdělovány jako denní almužna dle tohoto klíče:

dítě 1 groš
muž nebo žena 2 groše
vojenský vysloužilec 4 groše
důstojník 6 grošů
žena důstojníka 3 groše

Tyto údaje získané z literatury vydané v roce 1856, se vztahují k fungování chudobince v roce 1693 a později mohly být tedy pro některé případy odlišné.
Ač se nejedná přímo o minci, vzhledem ke zjištěné historii mi tato drobná ražba udělala velkou radost. Těchto platebních známek bylo raženo asi poměrně dost a je tedy možné, že je časem někde získáte třeba i Vy.


Použité fotografie byly převzaty z www.dhm.de a sbírky autora.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *