Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Nová expozice řádů, medailí a mincí na zámku v Náchodě

Martin Rozhoň - 6/8/2012 00:00 - Výstavy

Mnoho sběratelů řeší nejen v letních měsících, kam se během výletu či dovolené podívat a ideálně to třeba propojit s některou numismatickou výstavou či expozicí. Zde je jedna ze zcela nových, pro mnohé jistě lákavá možnost.

Expozine Náchod

Umístění expozice na výstavě (foto www.zameknachod.cz)

 

Je to trochu pohádkový a neuvěřitelný příběh, který se odehrál před více než 60. lety. V osmi trezorech a jedné pevně uzamčené místnosti byl na náchodském zámku uschován „poklad“ jednoho knížecího rodu. Část „pokladu“ byla ze zámku ve 40. a 50. letech odvezena a jen jediný trezor odolal pokusu uchvatitelů a uchránil svůj cenný obsah v zámeckém depozitáři. Tím „pokladem“ je rozsáhlá a unikátní sbírka řádů, vyznamenání, medailí, mincí a šperků, která je od 1. července 2012 zpřístupněna návštěvní veřejnosti v samostatné expozici na Státním zámku v Náchodě.

Československý stát po II. světové válce zkonfiskoval na podkladě dekretu prezidenta republiky dr. Eduarda Beneše ze dne 21.6. 1945 č.12 sb. majetek německé knížecí rodiny Schaumburg-Lippe. Již v listopadu 1945 byl zahájen odvoz cenností z náchodského zámku do České národní banky na tzv. slitky. Poválečným správcem zámku byl jmenován Jan Slezák a právě od něho máme informace, že nejcennější předměty byly uloženy v malé trezorové místnosti, tzv. stříbrníku a dále v osmi trezorech, tzv. popelkách. Jednalo se skutečně o velký majetek, dle zprávy JUDr. Karla Nesýho, tehdejšího notáře rodiny Schaumburg-Lippe, byla v roce 1937 úředně přiznána hodnota stříbra, zlata a šperků v majetku rodiny v hodnotě 38 milionů korun. Stříbrník a sedm z osmi trezorů se podařilo otevřít, od posledního osmého však chyběly klíče. Na trezor se pozapomnělo. Mezi lety 1947 až 1951 bylo tisíce předmětů tzv. vyloučeno z mobiliárního fondu náchodského zámku jako údajně nepotřebné a následně odprodáno. K jedinému neotevřenému trezoru se našly klíče až v roce 1959. Poměry se do té doby změnily a nalezený unikátní soubor řádů, medailí, vyznamenání, mincí a šperků, čítající téměř tisíc kusů, byl řádně zaevidován a začlenil se do sbírek náchodského zámku. Nyní je již jen otázkou představivosti, jaký soubor cenností zde býval před odvozem obsahu sedmi trezorů a stříbrníku do ČNB.

Návštěvnicky nejatraktivnější skupinu vyznamenání představují tzv. velké řády (klenoty na velkostuhách a řádové hvězdy) evropských zemí (např. norský řád sv. Olafa, Nassavský domácí řád Zlatého lva) a zvláště původních německých států a státečků (pruský Řád Červené orlice, Sasko-Ernestinský domácí řád atd.). K vidění budou dále plakety, medaile a řády, které mají bezprostřední vztah k příslušníkům rodiny Schaumburg-Lippe či přímo k náchodské větvi rodu (např. Domácí řád knížectví Schaumburg-Lippe), antické mince či platidla používaná v českých i dalších evropských zemích od středověku po 20. století a také něco málo šperků z klenotnice princezen.

Stěžejní část této unikátní faleristické a numismatické sbírky, která je výsledkem sběratelské činnosti posledních příslušníků rodiny Schaumburg-Lippe – Viléma Karla Augusta a jeho syna Bedřicha,  je od 1. července 2012 zpřístupněna návštěvní veřejnosti v samostatné Expozici řádů, medailí, mincí a šperků na Státním zámku v Náchodě. Exponáty jsou vystaveny ve starých trezorech „popelkách“.


Prohlídka expozice je v současné době stanovena na víkendy vždy od 10 a 14 hodin.
(Prodloužená prohlídka I. okruhu - Piccolominská expozice s unikátní sbírkou řádů, mincí, vyznamenání a šperků)

VSTUPNÉ: 140 Kč dospělí,  90 Kč děti, senioři, ZTP

Bližší informace o zámku a jeho okolí naleznete na stránce zámku Náchod , kde jsou umisťovány také případné aktualizace prohlídek výstav a expozic.

 

Použité fotografie byly převzaty z www.zameknachod.cz a www.zamek-nachod.cz.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *