Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Zlato… symbol moci a bohatství

31.10.2012 – 16.11.2012, Brno Martin Rozhoň - 18/10/2012 06:00 - Výstavy

Výjimečné předměty ze sbírek Moravského zemského muzea, mnohé z nich v originále vystaveny vůbec poprvé.

výstava | Brno | zlato | Moravské zemské muzeum | MZM

Zlato fascinovalo lidstvo již od pradávna. Představovalo symbol moci, bohatství a své majitele stavělo vysoko nad ostatní. Tento krásný a vzácný kov byl už od pravěku předurčen k použití ve špercích, později využíván v mincovnictví, a dnes je nedílnou součástí všech moderních technologií, které tak razantně vstupují do našeho života. Snad proto nemělo zlato v minulosti nikdy takovou hodnotu jako dnes. Jeho těžba neustále roste a po celém světě se zpracovávají stamilióny tun zlatonosných rud, v nichž však zlato pouhým okem obvykle nevidíme. Jen na některých místech se zlato nachází i v krásných exemplářích, které se mohou stát ozdobou sbírek.

Výstava představí široké veřejnosti zlato jako fenomén hodnoty, bohatství a moci v průběhu známé historie lidstva. Zlato bude prezentováno jako surovina a jeho produkty (platidla – mince, medaile, šperky, vyznamenání apod.). Hlavní linkou výstavy budou zlaté mince a medaile z různých historických období od 7. stol. př. n. l. až po 20. stol., které budou doplněny o šperky a ozdoby z období starší doby bronzové (nejstarší zlato z našeho území), bohatou výbavu hrobu velmože z období stěhování národů a o hrobovou výbavu a ukázku zpracovávání zlata z Velké Moravy. Nedílnou součástí výstavy bude prezentace vzorků ryzího zlata z evropských nalezišť i pravé nuggety ze severní Ameriky a Austrálie, které vždy vzrušovaly každého správného zlatokopa nebo alespoň čtenáře dobrodružné literatury. Moravské zemské muzeum vystaví své nejvzácnější zlaté exponáty, které jsou součástí sbírek numismatického oddělení, mineralogicko-petrografického oddělení a archeologického ústavu. Návštěvníci tak budou mít vyjímečnou příležitost shlédnout unikátní a velmi vzácné předměty, které nepatří k běžně vystavovaným. Řada z nich bude v originále vystavena vůbec poprvé.

Výstava bude doplněna multimediálním průvodcem s použitím QR kódu pro chytrá zařízení (smartphone, tablet). Pro návštěvníky bez vlastního mobilního zařízení bude k dispozici k zapůjčení zařízení Apple iPod Touch. K výstavě bude vydán katalog a soubor doprovodných textů.

Vstupenky na výstavu můžete zakoupit v předprodeji TIC (Běhounská 17, Brno), Indies (Poštovská 2, Brno), Dům pánů z Lipé (Kulturní a informační centrum, Náměstí Svobody 17, Brno). Zakoupení vstupenky v předprodeji umožňuje přednostní vstup na výstavu.
 

Doprovodný program

Přednáška Kde najdme na Moravě zlato – RNDr. Stanislav Houzar, Ph.D. (14. 11. 2012)
Přednáška Zlato a jeho role v peněžní historii – Mgr. Dagmar Grossmannová, Ph.D. (22. 11. 2012)
Přednáška Zlato  a Velká Morava – Doc. PhDr. Luděk Galuška, CSc. (27. 11. 2012)

 

Umístění výstavy:

Dietrichsteinský palác
Zelný trh 8
659 37, Brno
tel.: +420 533 435 280

Otevírací doba:
otevřeno denně od 9 do 20 hodin

 

Použité fotografie a texty byly převzaty z www.mzm.cz.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *