Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Nejčastější falzum 10 haléře 1892 a jak jej poznat

Martin Rozhoň - 3/10/2012 17:59 - Články

Obrazové srovnání pravé mince a nejčastějšího raženého falza.

Padělek | 1892 | FJI | 10 haléř

Přibližně před 5 roky byl světový trh a postupně tedy i náš zaplaven raženými padělky(či kopiemi) vzácného a sběratelsky ceněného rakouského 10 haléře 1892, který platil i na našem úžemí. Zpočátku prodával čínský výrobce své výrobky na ebay jako kopie za pevnou cenu 2-5 USD bez jakéhokoliv označení pouze s popisem v aukci, že jde o kopii.

Exemplář z nabídky čínského prodejce na Ebay

Později asi po stížnostech nabízel na obrázcích minci s vyraženým nápisem COPY, ale na žádost posílal kupujícím dále ražené kopie bez označení. Z tohoto důvodu se i několikrát stalo, že jak v našich, tak i zahraničních aukcích byly nejednou nabízeny tyto kopie jako pravé mince. Dodnes jsou celkem pravidelně tyto kopie nabízeny jako pravé mince na různých internetových aukcích nebo lokálních buržách či na inzeráty.

Běžný sběratel si ale jistě řekne, jak to má poznat, když nemá k dispozici pravou minci pro srovnání. Proto se zde pokusím na obrázcích ukázat odlišení tohoto druhu padělku od pravé mince.
Padělky jsou nejčastěji nabízeny ve dvou variantách úpravy a to jako mince téměř v ražebním lesku nebo jako mince s šedočernou patinou snažící se navodit pocit oběhu mince.

 

Jaké jsou hlavní znaky této novodobého padělku:
1/ Kvalita ražby je mnohem nižší, než bývá u pravých mincí ražených dobově mincovnou ve Vídni. Pro své srovnání můžete použít jakýkoliv jiný ročník této mince v pěkném stavu a uvidíte ten rozdíl. Padělky jsou většinou mírně nedoražené, což bývá nejčastěji dobře vidět na znakové straně mince. Často jsou i mírně excentrické nebo ačkoliv někdy budí stavem i dojem mince prošlé oběhem (z důvodu mělké ražby), mince mívá na okrají někdy ještě drobné otřepy z ražby.
2/ Dalším podstatným rozdílem je tvarování zejména číslice 2 v letopočtu mince 1892, která je zcela odlišného tvarování než u pravé mince. Na padělku je číslice jakoby nepatrně menší a deformovaná(jinak tvarovaná). To je dobře vidět zejména na patce číslice 2.
Nejlepší srovnání ale bude vidět na obrázcích jak nabízených padělků, tak pravých mincí z renomovaných aukcí.

 

3x padělek prodávaný na internetových aukcích

Falzum 1

Falzum 2

Falzum 3

 

4x fotografie pravé mince (2x v ražebním lesku a 2x v oběhovém stavu)

Aukce Künker z roku 2011

Aukce Rauch z roku 2009

Aukce Rauch z roku 2012

Aukce Rauch z roku 2011

 


Použité fotografie pravých mincí byly převzaty z aukcí Rauch nebo Künker, u padělku z aukcí Ebay nebo Aukro.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *