Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









5000 Kč 2014 - Jizerský most

Martin Rozhoň - 14/5/2014 22:00 - Materiály

Dne 13. května 2014 vydala Česká národní banka zlatou minci v nominální hodnotě 5 000 Kč, na které je vyobrazen Jizerský most. Mince je sedmá v pořadí v rámci desetidílného cyklu „Mosty“.

pamětní mince | ČNB | mosty | 2014 | Jizerský most

Jizerský most byl postaven jako součást tratě Hirschberg–Grünthal (nyní Kořenov). Jeho délka je 116,5 metru, maximální výška dosahuje 25 metrů a je sestaven z ocelové konstrukce se zděnými pilíři. Roku 1992 byl 12kilometrový úsek Tanvald–Harrachov prohlášen kulturní památkou. Trať je zcela unikátní dodnes dochovanou 4,43 km dlouhou dvoupásovou Abtovou ozubnicí v ose koleje na sedmikilometrovém úseku z Tanvaldu do Kořenova. Tato ozubnice pomáhá překonávat výškový rozdíl 235 metrů s maximálním stoupáním až 58 promile, největším v České republice.
Na lícní straně mince je kompozice heraldických zvířat z velkého státního znaku - nahoře je český lev, uprostřed je moravská orlice a dole je slezská orlice. Vlevo od kompozice heraldických zvířat jsou znaky měst Tanvald a Harrachov. Nad znaky měst je název cyklu „MOSTY“ a pod nimi je označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „5000 Kč“. Název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“ je při horním, levém a spodním okraji mince. Minci razila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, její značka, která je tvořena kompozicí písmen „Č“ a „M“, je vpravo od slezské orlice. Na rubové straně mince je boční pohled na Jizerský most na trati Tanvald - Harrachov. Vpravo od vyobrazení mostu je ve třech řádcích text „JIZERSKÝ MOST NA TRATI“ a při spodním, pravém a horním okraji je text „TANVALD – HARRACHOV“. Nad vyobrazením mostu je ročník ražby „2014“. Autorem výtvarného návrhu mince je akademický malíř Vladimír Pavlica, jehož iniciály tvořené písmeny „VP“ v rámečku, jsou umístěny vlevo od vyobrazení prvního pilíře mostu.
Podoba mince vzešla z veřejné soutěže, kterou ČNB vyhlásila v září 2012. Zúčastnilo se jí 17 výtvarníků s celkem 29 návrhy a soutěžní návrhy i výsledky naleznete zde.
ČNB vydala celkem do oběhu 8 600 půluncových mincí, vyražených z téměř 134 kg zlata. Nominální hodnota mince není její prodejní cenou, ta je vyšší, neboť zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu zlata nebo náklady spojené s výrobou. Minci vyrazila Česká mincovna a ke každé minci se dodává katalogová karta červené barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Hodnota a motiv: 5000 Kč Jizerský most
Datum vydání, vyhláška č.: 13.5.2014, 79/2014 Sb.
Ryzost, průměr, síla: 999.9, 28 mm, 2,2 mm
Hmotnost ryzí hrubá: 1/2 oz, 15,55 g
Běžná kvalita náklad, hrana: limit 1 800 ks, vroubkovaná
Špičková kvalita náklad, hrana: limit 6 800 ks, hladká
Autor: akademický sochař Vladimír Pavlica
Mincovna: Česká Mincovna

Použité fotografie a informace byly převzaty z www.cnb.cz.

 




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *